Люди зможуть читати думки вже скоро

На даний момент немає технології, здатної читати думки людей. Однак у майбутньому можуть з'явитися спеціальні пристрої, які зможуть оцінити, про що думає людина. Умови для цього "Ленте.ру" назвав представник компанії i-BrainTech Геннадій Коваленко в рамках проекту "КіберРеальність".

«Хоча читання думок у звичайному розумінні цього слова неможливе, нейротехнології можуть записати біоелектричну активність мозку. Якщо з'явиться відповідний математичний апарат, який дозволить розкодувати цю активність, ми зможемо визначити, як пацієнт, який страждає на синдром замкненої людини, реагує на ті чи інші подразники — наприклад, на таблички з літерами. Так ми зможемо зрозуміти, про що думає людина, яка позбавлена ​​можливості говорити та рухатися», — пояснив фахівець.

На його думку, люди ще довгий час будуть з недовірою ставитися до нейроінтерфейсів, які безпосередньо підключаються до мозку: «Не кожна людина погодиться розкрити собі мозок». Втім, нейроінтерфейси вже зараз допомагають відновлюватися після тяжких травм та інсульту.

Однак Коваленко нагадав, що вже існує неінвазивна технологія, за якої не потрібно проводити складну операцію з вживлення чіпа, але дозволяє записати біоелектричну активність мозку і дешифрувати її за допомогою штучного інтелекту. Ці сигнали можна використовуватиме керування протезами чи занурення людини у ігрове віртуальне середовище.

Проект «КіберРеальність» присвячений тому, як високі технології змінюють життя росіян та людства загалом. Він розповідає про те, як розробки, які ще кілька років тому здавалися фантастичними, сьогодні забезпечують безпеку, допомагають людям у побуті, рятують життя, розширюють горизонти людей з обмеженими можливостями та піклуються про людей похилого віку.

Рейтинг:
0.0 / 0
Просмотры:
1452
Теги материала:
читати думки
Категории материала:
Исследования,наука
Источник:

Комментарии к материалу (0)

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]