Кішки - справді магічні тварини

Кішки — дивовижні істоти, які за легендою так до кінця не піддалися прирученню. Про них ходить безліч міфів та історій. І сьогодні ми розберемося, чому саме ці тварини не залишають людей байдужими і звідки пішли чутки щодо їхньої чарівної природи.

Протягом століть у різних країнах до кішок ставилися по-особливому. У Стародавньому Єгипті їх вважали за священних, у Середньовіччі — посібників диявола і разом із відьмами палили на багаттях. У Греції і Русі їх тримали при монастирях, а Китаї вважали талісманом, що приносить багатство. Але чому так вийшло?

Кішки у Стародавньому Єгипті

Навіть сучасні закохані домашні котики не можуть мріяти про той рівень обожнювання та шанування, яким користувалися їхні батьки у Стародавньому Єгипті. Там вважали, що кішки є посередниками між богами і людьми і передають на небеса молитви жерців. Тому «послів» всіляко пестили та плекали, смачно годували та захищали. Ще цих чудових тварин цінували за те, що вони полювали на щурів та змій, рятуючи врожай та охороняючи будинки.

Єгиптяни кидалися у вогонь, щоб врятувати кішок, що залишилися всередині палаючого будинку, і навіть одного разу програли битву, бо вороги прив'язали до щитів священних тварин. Під час розкопок у Єгипті знаходили крихітні палаци, що належали вихованцям вельмож, і муміфіковані останки котиків, яких ховали з царськими почестями. Коли в палаці вмирала кішка, по всій країні оголошувалась жалоба, а якщо чотирилапий друг належав особисто фараонові, він збривав брови на знак скорботи.

Того, хто ображав або вбивав священну тварину, чекала смертна кара. Поклоніння кішкам тривало приблизно до 390 року нашої ери лише після того, як Єгипет упав під прапорами римлян, намісники з Візантії наклали вето на традицію.



Кішки в середньовічній Європі

У Європі відносини кішок з людиною починалися добре: люди швидко зрозуміли, що тварини ловлять щурів і мишей, а отже допоможуть боротися зі шкідниками. Але щастя було недовгим. За часів полювання на відьом у деяких країнах кішок стали вважати втіленням нечистої сили. Найбільше діставалося чорним особинам, оскільки вони вважалися поплічниками диявола.

Бідолашних звірят топили, скидали з висоти і живцем спалювали на багаттях разом із господинями. Не дивно, що Європа розплатилася за живодерство — коли почали масово гинути кішки, розплодилися щури, які принесли із собою чорну смерть, яка викосила третину населення материка.

Що думали про кішок на Русі

А ось на Русі кішка, навпаки, вважалася чистою твариною. Тільки цим звірам дозволялося входити до храму і спокійно гуляти територіями монастирів. Священики взяли котів, які охороняли від гризунів запаси провізії під свій захист. Тому в багатьох містах на воротах перед храмами досі можна побачити невеликі отвори – це так звані двері котів. Але при цьому довгий час у нашій країні тварин було дуже мало. Вони вважалися великою рідкістю та високо цінувалися. Звичайна Мурка чи Машка була втричі дорожчою за коня.

Чому кішки вважаються магічними тваринами?

Зі ставленням до кішок все зрозуміло, але чому саме ці тварини в різні часи та в різних країнах викликали стільки пересудів? Ми розглянули якості, які їм приписували, і дізналися, чи вони відповідають дійсності.

Коти здатні бачити погань

Кішкам нерідко приписують зв'язок із потойбічними силами. Досі вважається, що вихованці бачать духів та спілкуються з домовиками. Раніше люди уважно спостерігали за тваринами і навіть ворожили за їхньою поведінкою. Фантазія це чи ні — не доведено, але в будинку, де є кішка, справді менше сторонніх шумів, краще за енергетику і господарі почуваюся в безпеці.

Кішки чують біду

У багатьох легендах кішкам приписують блискучу інтуїцію. Нібито, тварини відчувають зміни як до хорошого, так і до поганого. Насправді коти — не екстрасенси, але майбутню катастрофу справді передбачають. Відомо багато випадків, коли вихованець починав себе дивно вести: бігав уночі по дому, репетував, намагався втекти на вулицю чи рятував господарів. Після цього незмінно відбувалося якесь лихо, наприклад пожежа, землетрус чи витік газу. Тут немає містики — коти набагато гостріші за органи почуттів і вони вловлюють те, що не помічає людина.

Кішки бачать наскрізь поганих людей

Всі любителі кішок як один перевіряють друзів та коханих при знайомстві зі своїм вихованцем. Справа в тому, що коти по-різному поводяться з людьми, бо дуже чутливі до їхніх намірів та емоційного тла. Так що навіть якщо людина хороша, але перебуває в поганому настрої, кішка до неї не піде.

Кішки вміють лікувати

Вперше про фелінотерапію (вміння кішок лікувати) заговорили після експерименту в Лондонському інституті лікувальних методів дії. Там одного разу вночі кішка випадково потрапила до лабораторії і опинилася поряд із генератором струмів низької частоти. Коли тварина пройшла повз пристрій, спрацювали всі датчики. Так вчені виміряли електромагнітне поле тварини і виявили, що коти здатні виробляти потужну енергію. Так що у кішок справді є не лише чарівне бурчання, а й енергетика.

Котики - чудові антидепресанти

За це їх і люблять найбільше! Коти гостро відчувають настрій людини та допомагають господареві, коли йому погано. Кіт завжди прийде на допомогу і запропонує разом помурчати на будь-яку тему. Він заспокоює своїм теплом і ласкою іноді навіть краще за собаку.

Рейтинг:
0.0 / 0
Просмотры:
1503
Теги материала:
магічні тварини, кішки
Категории материала:
Существа,животные
Источник:

Комментарии к материалу (0)

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]